Vrt nad morjem

Vila z vrtom leži na dvignjenem delu območja, od koder se odpirajo lepi pogledi na morje in okoliško kulturno krajino. Vrt je v osnovi deljen na tri glavne programske sklope in sicer na vstopno dvorišče, bivalni vrt s plavalnim bazenom in aromatični vrt. Prva dva ležita neposredno ob vili na zgornji terasi, aromatični vrt leži na spodnji, plavalni bazen pa predstavlja povezovalni člen med obema.

Vrt na zgornji terasi leži na nekdanjem prizorišču Rimske vile iz 4. oz. 5 st.n.št. Najbolj atraktiven del dediščine je prostor, v katerem je ohranjenih več kot 90% tlakovane površine v tehniki “Opus spicatum”. To dejstvo prepoznavamo kot enkratno priložnost, da poleg zagotavljanja osnovnih funkcij vrta oblikujemo prostor, ki bo hkrati pripovedoval tudi o sledovih zgodovine. Prostor pred vilo se tako tlakuje v tehniki ribje kosti, preostali del vrta pa se oblikuje v skladu z zasnovo nekdanje vile in dvorišča – peščene in kamnite poti povzemajo geometrijo zidov, notranje dvorišče pa upodablja manjša osrednja trata ob ambientu z jedilno mizo in prostorom za posedanje. 

Na spodnjem delu vrta je oblikovan aromatični vrt, ki ga določata dva stranska kamnita zidova ter stopnišče, ki se vodi in odpira pogled na oljčnik. Peščene poti, ki križajo aromatični vrt, omogočajo prijeten sprehod med zelišči, dišavnicami in drugimi aromatičnimi rastlinami. Zasaditev aromatičnega vrta je zasnovana v kontrastu s preprosto monokromatsko oblikovanim vrtom pred vilo. Odlikujejo jo pester izbor različnih rastlinskih vrst s cvetovi v rumenih – vijoličnih – belih odtenkih, kar ustvarja doživljajsko bogat prostor tekom celega leta.

Plavalni bazen ima na daljši stranici oblikovan prelivni rob. Tu se voda preliva na spodnjo tlakovano teraso in ji daje zaslon, ob tem pa se ustvarja prijeten zvok in mikroklima.  Na tlakovano površino, ki je terasasto zasnovana, se lahko postavijo ležalniki. Do terase se dostopa z obeh strani preko kamnitega stopnišče iz svetlega lokalnega kamna. Vegetacija razvija prostor v globino in usmerja poglede proti morju in kulturni krajini.

Client: Private
Area: 2,5 ha 
Project: 2020
Construction: 2020-2021, ongoing
Landscape architecture: Ana Tepina
Interior design: GAO arhitekti

od Landstudio 015

Nazaj